ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΦΑΡΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ



ΦΑΡΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ
Η ζωή του νεαρότερου Έλληνα που μπήκε σε Hall of Fame 
συγκίνησε την θρυλική Ολυμπιονίκη και το κοινό

Ελλάδα 14.3.2018. Συναισθηματικές δονήσεις ένιωσαν όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή "Πάμε Πακέτο", όπου ο Στάθης Αβραμίδης ευχαρίστησε την χρυσή ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου που κάποτε τον "έσωσε", εκφράζοντας την ελπίδα να τον εμπιστευτεί η πολιτεία για να σώσει την Ελλάδα από πνιγμό. 

Λίγο πριν φτάσουν οικογενειακώς στο στούντιο, η Ελευθερία ρώτησε τον αδελφό της, κάτι που πολλοί θα αναρωτήθηκαν όταν είδαν την εκπομπή: "Γιατί θέλεις να στείλεις πακέτο στην Βούλα Πατουλίδου δημόσια και δεν την ευχαριστείς σιωπηλά;" Χαμογέλασε: "Για κάποιους το ευχαριστώ είναι απλώς 9 ενωμένα γράμματα. Και για άλλους, ο τρόπος τους να αλλάξουν τον κόσμο!Το καλό όταν είναι ορατό, πολλαπλασιάζεται. Πράγματι. Οι στιγμές στο πλατό ήταν μοναδικές. 





"Ο Στάθης Αβραμίδης χωρίς Αγγλικά και χρήματα, πήγε στην Αγγλία για σπουδές. Υπήρχαν μέρες που έτρωγε από τα σκουπίδια. Κατάφερε και πήρε τίτλους σε καλλιστεία, σπούδασε, έγινε λέκτορας και ο νεαρότερος και πρώτος μη-Αμερικανός που βραβεύτηκε στο (Παγκόσμιο) Hall of Fame Κολύμβησης". Κάπως έτσι προλόγισε τον Στάθη η σπουδαία Κυρία της τηλεόρασης και οικοδέσποινα της εκπομπής, Βίκη Χατζηβασιλείου λίγο πριν μπει στο πλατό. Η υπόθεση της ιστορίας όμως ξεκινάει 26 χρόνια πριν.


O Στάθης μικρός, είχε κύφωση και σχολίωση. Ξεκίνησε κολυμβητήριο με τον Νίκο Γέμελο, προπονητή του μετέπειτα ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη. Συνέχισε με το πόλο στην Ομάδα του Ολυμπιακού. Το 1992, ο Στάθης είχε συμμετάσχει σε 12 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Του χρειάζονταν 13 για να θεωρηθεί πρωταθλητής Ελλάδας και να εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ με τις ευεργετικές διατάξεις των αθλητών. Για την ακρίβεια του έλειπε 1'' στον 13ο αγώνα. Η μητέρα του Στάθη, Ιωσηφίνα επισκέπτεται απεγνωσμένη την προ ολίγο μηνών δαφνοστεφανωμένη στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, Βούλα Πατουλίδου. Της εξηγεί την κατάσταση δακρυσμένη. Δακρύζει και η Βούλα με τον άντρα της. "Μην ανησυχείς, κάτι θα κάνουμε", λέει και γράφει ένα σημείωμα στον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Σουφλιά. Την άλλη ημέρα, η Ιωσηφίνα κάνει απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο, προκειμένου να εγείρει το ενδιαφέρον του Υπουργού. Δημοσιογράφοι έκαναν αφιερώματα σε εφημερίδες, το βραδινό δελτίο ειδήσεων, ενώ στο ραδιόφωνο έγινε αναφορά στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα. "Ο Κωστάκης με υποδέχθηκε με ευγένεια και καλοσύνη", θυμάται η Ιωσηφίνα.

Ο Στάθης έβαλε στο πακέτο το σημείωμα της Βούλας μαζί με ένα από τα δύο βραβεία του Hall of Fame. Τόνισε ότι ο λόγος που ήρθε στο στούντιο είναι για να γίνει "πολλαπλασιαστής του καλού" και για να ευχαριστήσει την γυναίκα που τον βοήθησε να "ανθίσει" όταν εκείνος ήταν ένα μικρό παιδί αλλά και να της δείξει ότι η καλοσύνη της έπιασε τόπο. "Τι ονειρεύεσαι τώρα;" ρώτησε η Βίκυ. "Έλπίζω να έχω την ευλογία να τα καταφέρω. Να βοηθήσω την Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής στο νερό. Καθιερώνοντας την ναυαγοσωστική ως άθλημα και να αλλάξω την νομοθεσία. Αναρωτιέμαι αν χρειάζονται ακραίες μέθοδοι για να πειστεί η πολιτεία ότι οι 400 θανατηφόροι πνιγμοί το χρόνο και οι 4πλάσιοι οι 20πλάσιοι μη θανατηφόροι που βασανίζουν την οικογένεια του χρόνια πάσχοντος και την πολιτεία οικονομικά για να τον συντηρήσει, είναι ικανοποιητικά επιχειρήματα για να συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες στο Υπουργείο Υγείας και Ναυτιλίας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Απογοητεύομαι όταν βρίσκομαι κοντά στην πηγή και δεν πίνω νερό για τα πράγματα που θεωρούνται ευκόλως εννοούμενα". "Μην απογοητεύεσαι. Ξέρω τι λες. Αλλά οι στόχοι που δεν επετεύχθησαν είναι όσοι εγκαταλείφθηκαν", είπε η Βίκυ. 


"Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από την ίδια ουσία. 
Θέλουμε όμως ένα φάρο, κάτι που να αξίζει τον κόπο 
για να πάρουμε μια έμπνευση. Σήμερα εσύ αυτό κάνεις εδώ. Γίνεσαι φάρος και έμπνευση" (Β. Χατζηβασιλείου).

Όταν η Πατουλίδου μπήκε στο πλατό, η κερκίδα σηκώθηκε για να χειροκροτήσει την μεγάλη κυρία, όπως το 1992. Ο Στάθης δάκρυσε. Όλοι ήταν συγκινημένοι. Η Χατζηβασιλείου έπλεξε το εγκώμιο της σπουδαίας Ελληνίδας. Η Βούλα είπε ότι στο βιβλίο της περνάει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθεια. Πέφτουμε αλλά πρέπει να σηκωνόμαστε. Μίλησε για την ιστορική της νίκη και την επιθυμία της να συνεχίσει τους αγώνες της για τον άνθρωπο μέσα από την διοικητική της θέση για όσο έχει δυνάμεις. Κουνούσε με περιέργεια το κλειδί του πακέτου.
"Θέλεις να δεις ποιος σου έστειλε το πακέτο;" "Ναι έχω αγωνία", είπε η Βούλα. Όταν εμφανίστηκε το πρόσωπο του Στάθη στην οθόνη, η Βούλα τον κοιτούσε με απορία γιατί δεν τον γνώριζε. Ήταν η ώρα για το ευχαριστώ, αλλά η Βούλα δεν μπορούσε να καταλάβει. "Αυτά τα γράμματα είναι δικά μου. Και η υπογραφή μου", λέει διαβάζοντας το μικρό σημείωμα. "Ο άνθρωπος που βοήθησες διακρίθηκε στη ζωή του. Είχες συναντήσει την μητέρα του. Σου έφερε ένα λαγό με κρεμμύδια". "Αχ Παναγιά μου! Το θυμάμαι γιατί δεν ήξερα πως να μαγειρέψω το λαγό". Όλοι στο πλατό ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Ήταν η ώρα για το "ευχαριστώ".
Ειπώθηκαν αρκετά συγκινητικά λόγια. Κάποια κόπηκαν αναπόφευκτα στο μοντάζ λόγω περιορισμού χρόνου, αλλά αξίζει να αναφερθούν. Ο Στάθης είπε: "Βούλα, αγαπημένη όλων των Ελλήνων, το 1992 έκανες όλη την Ελλάδα να κλαίει με την ιστορική σου νίκη στους Ολυμπιακούς. Κανονικά πρέπει να σε πω Κυρία με Κ κεφαλαίο, όπως κυρία είναι και η Βίκυ που υπηρετεί την τηλεόραση τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια. Λίγους μήνες μετά, βοήθησες μια ανάπηρη μητέρα να βάλει το γιο της στο πανεπιστήμιο. Σε 100 χρόνια από σήμερα το πιο πιθανό είναι ότι κανείς από όσους μας παρακολουθούν δεν θα θυμάται την αποψινή μας συνάντηση. Οι άνθρωποι ξεχνάμε. Το νόημα του αποψινού πακέτου όμως, είναι άλλο. Το σημαντικό σε κάθε τι καλό, είναι η βεβαιότητα ότι μπορεί να επαναληφθεί. Η επιτυχία σου στην Ατλάντα, η δική μου διαδρομή και η αποψινή μας συνάντηση, από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να δροσίσουν την καρδιά των ανθρώπων. Έτσι ώστε να ξυπνήσουν αύριο και να συνεχίσουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα ανανεωμένοι. Συνήθως στις πράξεις μας, ο μαέστρος είναι Άλλος. Είναι αυτός που σε έκανε τότε να γράψεις το γράμμα προς τον Υπουργό Παιδείας. Είναι ο ίδιος που ώθησε εμένα να σου στείλω πακέτοΤις πιο πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε, γινόμαστε η ενδιάμεση οδός που παίρνει από την Κεντρική πηγή μια λεπτή ακτίνα φωτός για να το κατεβάσουμε στη γη. Δεν ξέρουμε γιατί το κάνουμε. Απλά το κάνουμε. Έτσι, σήμερα μετά από 25 χρόνια, θέλω να σου πω ευχαριστώ, για όσα έκανες για εμένα. Και να σου πω ότι το καλό που έκανες, προσπαθώ να το πολλαπλασιάσω για να ωφελήσω την Ελλάδα μέσα από τον τομέα της πρόληψης των πνιγμών που υπηρετώ." Η Βούλα αποκρίθηκε: "Μπορεί μια μέρα να βοηθήσεις και εσύ τον γιο μου [...] Ο θησαυρός είναι μια λέξη. Το ευχαριστώ που δεν πρέπει να είναι ακριβό. Ευχαριστώ εγώ την μητέρα σου, εσύ εμένα και ίσως αργότερα εσύ το δικό μου παιδί. Το ευχαριστώ δεν είναι αυτονόητο και σε ευχαριστώ που το λες!"


ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Βίκυ, Στάθης, Βούλα και Ιωσηφίνα έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά στο τέλος της εκπομπής. Στον καναπέ πίσω από το πλατό, Στάθης, Ιωσηφίνα και Βούλα είχαν την ευκαιρία να πουν δυο ακόμα λόγια. "Βούλα τότε με 1 σου γράμμα βοήθησες 1 παιδί. Δεν στέλνεις αλλά 3 στους Υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας και στον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να βοηθήσουμε να σώζονται 400 ανθρώπους το χρόνο από πνιγμό;" της είπε ο Στάθης. 


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΘΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ
7.9.1992: Η ΕΚΟΦ χορηγεί βεβαίωση ότι ο Στάθης Αβραμίδης αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Α Εθνικής (2/11/1991-27/6/1992), συμπεριελήφθη στη σύνθεση της ομάδας του στους 12 από τους 24 αγώνες του πρωταθλήματος και η ομάδα κατέλαβε την 1η θέση.
Paragon Aquatic Safety Award 2009, Hall of Fame
24.10.1992: Ανακοινώνεται στις εφημερίδες η εισαγωγή του Στάθη ως πρωταθλητή υδατοσφαίρισης Ελλάδας στο πανεπιστήμιο με 184 αθλητές.
24.11.1992: Η Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επιστολή "Τροποποίηση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την κατηγορία των αθλητών, έτους 1992", έχοντας υπ' όψιν πλήθος ΦΕΚ, διατάξεων και αποφάσεων και "το πραγματικό γεγονός σύμφωνα με το οποίο ο Αβραμίδης Ευστάθιος εκ παραδρομής εισήχθη στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών ενώ είχε τις μισές συμμετοχές (12 στις 24) και όχι περισσότερες από τις μισές συμμετοχές, διαγράφεται από το ΤΕΦΑΑ γιατί δεν είχε τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις συμμετοχής με την ομάδα του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης και ειδικότερα δεν είχε περισσότερες από τις μισές συμμετοχές του πρωταθλήματος με την ομάδα του".
Service Award 2012, Hall of Fame
Κυριακή 6.12.1992: Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Βούλα Πατουλίδου, στέλνει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Σουφλιά: "Σας παρακαλώ πολύ, αν μπορείτε και έχετε την ευγενή καλοσύνη να εξυπηρετήσετε όσο μπορείτε την κ. Αβραμίδου. Βούλα Πατουλίδου".
Δευτέρα 7.12.1992: Η Ιωσηφίνα Αβραμίδου κάνει απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας την εισαγωγή του γιου της στο πανεπιστήμιο ως πρωταθλητή Ελλάδας. 
Τρίτη 8.12.1992: Οι εφημερίδες δημοσιεύουν την απεργία πείνας. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Σουφλιάς ενεργεί αστραπιαία: "Είναι άδικο το παιδί να μην σπουδάσει για ένα αγώνα. Και οι μισοί αγώνες αρκούν", της λέει και τακτοποιεί το θέμα μέσα σε λίγες ημέρες.
Διδακτορικό στον πνιγμό, Leeds 2009.
23.12.1992: Η Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακαλεί την Υπουργική Απόφαση και εγκρίνει την εισαγωγή του Στάθη Αβραμίδη στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, επειδή εισήχθη και επομένως με την πράξη της διοίκησης δημιουργήθηκε πραγματική κατάσταση μη δυνάμενη να ανατραπεί χωρίς ανεπανόρθωτη βλάβη του διοικούμενου, καθώς επίσης και το γεγονός ότι με την έκδοση της πράξης αυτής δεν θίγονται έννομα συμφέροντας και δικαιώματα τρίτων.
Μάιος 2009: Ο Στάθης γίνεται ο πρώτος μη-Αμερικανός και ο μικρότερος σε ηλικία νικητής του Paragon Aquatic Safety Award από το International Swimming Hall of Fame "για την παγκόσμια προσφορά του στη ναυαγοσωστική" [video].
Ιούλιος 2009: Ο Στάθης ορκίζεται Διδάκτωρ με διατριβή στην ναυαγοσωστική, στο Leeds Metropolitan University (Αγγλία).
Μάιος 2012: Ο Στάθης βραβεύεται 2η φορά από το International Swimming Hall of Fame με το ISHOF Service Award "για τις εξέχουσες υπηρεσίες του στην ασφάλεια στο νερό" [video]. Τιμάται επίσης από την κριτική επιτροπή του International Aquatic History Symposium and Film Festival της οποίας επικεφαλής είναι ο σκηνοθέτης του Μπέιγουοτς, Γρεγκ Μπόναν [video].
Μάιος 2015: Το World Open Water Swimming Association κατατάσσει τον Στάθη ανάμεσα στους "50 Greatest Watermen in Open Water Swimming History" ανάμεσα σε θρύλους του Hollowood.
Τετάρτη 14.3.2018: Η οικογένεια Αβραμίδη με την βοήθεια της dream team του "Πάμε Πακέτο" της Βίκυς Χατζηβασιλείου, έπειτα από 26 χρόνια, λέει δημόσια ευχαριστώ στην τεράστια Βούλα Πατουλίδου.

Β. Πατουλίδου-Οικογένεια Αβραμίδη στο Πάμε Πακέτο

Για κάποιους το ευχαριστώ
είναι απλώς 9 ενωμένα γράμματα.
Και για άλλους, ο τρόπος τους
να αλλάξουν τον κόσμο!