ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας (2017)


Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 
Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας (2017)

Γέρακας, 10/6/2017. Με επιτυχία διεξήχθη το ιστορικής σημασίας πρώτο Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής των Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΔ-ΣΑ) από τη Γραμματεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) με τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας- Αλιείας (ΕΟΥΔΑ).



Έπειτα από συνεννοήσεις των διοικήσεων του ΑΣΑΕΔ και της ΕΟΥΔΑ, άλλο ένα όνειρο πραγματοποιήθηκε. Παρά τις δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα, οι θεσμοί του αθλητισμού και των ενόπλων δυνάμεων πατάνε γερά στα πόδια τους, έχουν ξεφύγει από την αδράνεια και δίνουν κουράγιο και παράδειγμα για να τους μιμηθούμε.


Οι περισσότεροι αθλητές δεν είχαν δει ξανά αγωνίσματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (Αθ.Να.). Συμμετείχαν από περιέργεια για το καινούργιο. Μέχρι την τελευταία στιγμή έμπαιναν στο διαδίκτυο για να δουν βίντεο με τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετείχαν. Μετά την κούρσα ακολούθησαν χαμόγελα χαράς! Το νέο άθλημα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις!

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
Το Τουρνουά περιείχε την διεξαγωγή δύο αγωνισμάτων (50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου, 50μ Κολύμβησης με Εμπόδια). Συμμετείχαν περισσότεροι από 30 αθλητές από όλους τους κλάδους (Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα). Ο αριθμός είναι σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης, που διεξάγεται πολλά χρόνια, φιλοξενεί λίγο περισσότερους αθλητές.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Ο Σπύρος Ανδριόπουλος απένειμε τιμητικό αναμνηστικό στον πρωτοπόρο της ΑθΝα Αβραμίδη για την συνδρομή της ΕΟΥΔΑ στην διοργάνωση με εξοπλισμό, εθελοντές και τεχνογνωσία. Εκείνος με τη σειρά του, απένειμε εκ μέρους της ΕΟΥΔΑ στους Ανδριόπουλο και Μαργιωλάκη "Τιμής Ένεκεν" για την συμβολή τους στην εισαγωγή της ΑθΝα στις ΕΔ-ΣΑ. 


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΗΓΕΣΙΕΣ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο πλαίσιο των αγώνων, έγιναν δηλώσεις και δόθηκαν συνεντεύξεις. Σε αυτές αποτυπώθηκε η επιτυχία των αγώνων και ο ενθουσιασμός για όσα πρεσβεύει το νέο άθλημα. Ο Τεχνικός Σύμβουλος Κολύμβησης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής του ΑΣΑΕΔ, Αντιπλοίαρχος (Ο) Γιώργος Μαργιωλάκης ΠΝ, είπε: "Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσουν οι αγώνες ΑθΝα στις ΕΔ-ΣΑ. Επειδή η Ελλάδα βρέχεται από παντού, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ασφάλειά μας. Θα υψώσουμε το άθλημα στο επίπεδο που του αρμόζει!" Ο Διευθυντής ΑΣΑΕΔ, Πλοίαρχος (Ο) Σπύρος Ανδριόπουλος ΠΝ, δήλωσε: "Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την διοργάνωση. Ο στρατιωτικός αθλητισμός εμπνέεται από πειθαρχία, σκληραγωγία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των αθλητών. Αυτές τις αρετές αναδείξαμε σήμερα σε συνεργασία με την ΕΟΥΔΑ. Μαζί μπορούμε περισσότερα. Το μέλλον της ΑθΝα στις ΕΔ-ΣΑ είναι υποσχόμενο". Ο Υπεύθυνος Σώματος Προπονητών ΑθΝα - ΕΟΥΔΑ, Νίκος Τσόλτος, είπε ότι "για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού διεξάγεται σήμερα το τουρνουά που αναβαθμίζει το ρόλο της ΑθΝα και την κάνει πιο αισθητή στην συνείδηση του κόσμου.
Ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης ΑθΝα στις ΕΔ-ΣΑ της ΕΟΥΔΑ, Αντρέας Ίντρα, ανάφερε ότι πρόκειται για μια "εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κλάδοι, είμαστε ενθουσιασμένοι και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε ένα πρωτάθλημα αντάξιο των υπολοίπων αθλημάτων". Ο παγκοσμίως βραβευμένος από το Hall of Fame, Διευθυντής ΑθΝα (ΕΟΥΔΑ) που εργάζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, σχολίασε: "Κάποτε ο Μαργιωλάκης ονειρεύτηκε να εντάξει την ΑθΝα στις ΕΔ-ΣΑ. Κάποτε ονειρεύτηκα και εγώ να την φέρω στην Ελλάδα. Κι άλλοι έκαναν παρόμοια όνειρα. Κάθε όνειρο έπεφτε κάτω σαν σταγόνα νερού. Επί χρόνια οι σταγόνες παρέμεναν μεμονωμένες και διάσπαρτες. Πολλαπλασιάστηκαν και γέμισαν την πισίνα νερό. Σε αυτό κολυμπήσαμε σήμερα. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε κάνει την αθλητική ναυαγοσωστική το καλύτερο, πιο ανώδυνο και διασκεδαστικό προληπτικό γιατρικό δημόσιας υγείας!"





ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ

Όσοι γνώριζαν την ΑθΝα από το εξωτερικό αλλά και όσοι την είδαν για πρώτη φορά, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Κορυφαίοι αθλητές με τα λόγια και τη συμμετοχή τους αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές για την προβολή του αθλήματος. Τα σχόλιά τους στο δημοσιογραφικό μικρόφωνο έδειξαν ότι το άθλημα έχει ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για τον αθλητισμό, την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Ο ασημένιος ολυμπιονίκης κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης είπε: "Οι αγώνες ναυαγοσωστικής γίνονται αρκετά χρόνια στο CISM. Έχω πάει στο εξωτερικό και έχω δει. Είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό και δυνατό. Πρέπει να το εντάξουμε για να συναγωνιστούμε και τις άλλες δυνάμεις που είναι ήδη στο χώρο. Κάθε τι αθλητικό είναι πολύ όμορφο. Δεν είναι απλά ένα αγώνισμα, είναι και εντυπωσιακό". Η ασημένια ολυμπιονίκης πόλο Κική Λιόση είπε: "Είναι καινούργιο. Μπήκε φέτος. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Κάθε χρόνο θα υπάρχουν και περισσότερες συμμετοχές.Ενθουσιάστηκα πολύ με αυτό που είδα και με αυτό που έκανα. Θα δηλώνω συμμετοχή κάθε χρόνο. Ελπίζω στο μέλλον να μπουν και περισσότερα αγωνίσματα. Ο κόσμος αναζητάει καινούργια πράγματα. Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Είμαι σίγουρη ότι αυτό θα τραβήξει τον κόσμο."


ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΘΛΟΣΩΣΤΕΣ

Νικητές αναδείχθηκαν αρκετοί αθλητές που στο παρελθόν έχουν διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις (ολυμπιακοί και παγκόσμιοι αγώνες). Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου ανδρών τερμάτισαν 1ος Γιώργος Σπανουδάκης (ΣΞ), 2ος Σωτήρης Κυροδήμος (ΛΣ), Νίκος Πιταροκοίλης (ΠΝ). Στο ίδιο αγώνισμα για τις γυναίκες, τερμάτισαν 1η Κυριακή Λιόση (ΠΑ), 2η Βασιλική Αγγελοπούλου (ΠΝ), 3η Αμαλία Πατέρου (ΛΣ). Στα 50μ Κολύμβησης με Εμπόδια ανδρών τερμάτισαν 1ος Νίκος Πέτρου (ΣΞ), Σωτήρης Κυροδήμος (ΛΣ), 3ος Άρης Γρηγοριάδης (ΠΝ). Στο ίδιο αγώνισμα για τις γυναίκες τερμάτισαν 1η Κυριακή Λιόση (ΠΑ), Αμαλία Πατέρου (ΛΣ), 3η Κυπριώτη (ΠΝ).


ΕΟΥΔΑ-ΚΟΕ

Σημαντική ήταν η συνδρομή των κριτών της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) που βοήθησε το έργο της ΕΟΥΔΑ. Πρόκειται για μια οικογένεια ανθρώπων που απλά κατοικεί σε δύο σπίτια. Το ανιδιοτελές μεράκι των εθελοντών έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Σε αυτούς προστέθηκαν και φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ και ο υπεύθυνος της χρονομέτρησης Γιάννης Μοντεσάτος.

ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ
Η ΑθΝα, ξεκίνησε να καλλιεργείται από την ΕΟΥΔΑ το 2011. Δράσεις ΑθΝα έχουν τύχει στήριξης ή αιγίδας 20 οργανισμών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κατά καιρούς, μεταξύ άλλων, τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Ναυτιλίας και Άμυνας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ίδρυμα της Πριγκίπισσας Charlene του Μονακό, το ίδρυμα του σκηνοθέτη του Baywatch (Α Chance for Children Foundation) και το International Swimming Hall of Fame. Έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις σε δημοτικά σχολεία τρία συναπτά έτη, 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, διοργανώσεις μαζικού λαϊκού αθλητισμού, σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια, εντάχθηκε ως μάθημα στο πανεπιστήμιο και μπήκε στις ΕΔ-ΣΑ. Χιλιάδες Έλληνες έχουν συμμετοχή, ισχυροποιώντας το τείχος ανοσίας της Ελλάδας απέναντι στα υδάτινα ατυχήματα.



ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το τουρνουά άφησε άριστες εντυπώσεις σε επισήμους, αθλητές, εθελοντές και τους διοργανωτές. Το 2018, φιλοδοξία όλων είναι η πραγματοποίηση επίσημου Πρωταθλήματος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΔ-ΣΑ, και η αποστολή αθλοσωστών στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα του CISM. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΥΔΑ εξέφρασε την τεράστια ικανοποίησή του. "Με την συμπαράσταση του Ανδριόπουλου, του Μαργιωλάκη, των αθλητών και των εθελοντών, το όνειρο σαρκώθηκε. Τα καλύτερα έρχονται. Του χρόνου θα αυξήσουμε τα αγωνίσματα και το πρωτάθλημα θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό", δήλωσε η τριανδρία της ΕΟΥΔΑ, Βαγγέλης Ρακαντάς (Πρόεδρος), Δημήτρης Γαλήνας (Γ. Γραμματέας) και Κώστας Αναγνώστου (Αντιπρόεδρος).



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μέλη της Επιτροπής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ, ολυμπιονίκες, εθελοντές και παράγοντες των ΕΔ-ΣΑ μίλησαν με ενθουσιασμό για το Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΔ-ΣΑ και τις προοπτικές του αθλήματος στην Ελλάδα. Για να δεις τις συνεντεύξεις, ακολούθησε τους παρακάτω συνδέσμους:

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΡΧΕΙΑ