ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ναυαγοσωστική έγινε Άθλημα

Η Ναυαγοσωστική έγινε Άθλημα
Ιστορικής Σημασίας Σεμινάριο για Αθλητισμό, Διάσωση, Υγεία

Η ΕΟΥΔΑ υπό την αιγίδα 8 σημαντικών οργανισμών, στις 22-23/3/2014 «γύρισε» σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού και της διάσωσης στην Ελλάδα, διοργανώνοντας σεμινάριο για την καθιέρωση της ναυαγοσωστικής ως άθλημα.


Η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας-Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ), ιδρύθηκε το 1952 και είναι αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Βάση καταστατικού είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια της ναυαγοσωστικής ως ΑΘΛΗΜΑ στην Ελλάδα (sportlifesaving.blogspot.gr). Στο εξωτερικό, καλλιεργείται αρκετές δεκαετίες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου 150 προπονητές, κριτές, αθλητές και εθελοντές. Περιλάμβανε χαιρετισμούς, προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης», τιμητικές απονομές, και ομιλίες για την υγιεινή στο νερό, ανάνηψη, διάσωση, στοιχεία προπονητικής, διαιτησίας, και τους κανονισμούς του αθλήματος.

Ομιλητές ήταν οι Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου, Δρ. Νίκος Σταυρόπουλος, Δρ. Νίκος Τουμπέκης, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Δρ. Μανόλης Βελονάκης, Δρ. Θάνος Χαλκιάς, και οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Ανδρέας Κωλέττης, Ελευθερία Αβραμίδου και Νιόβη Σαχινιάν.

Συμμετέχοντες, εκπρόσωποι φορέων, επίσημοι και τιμώμενα πρόσωπα, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, την αξιοποίηση της ναυαγοσωστικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προώθηση αυτού του αθλήματος σε κολυμβητές και ναυαγοσώστες.

Ο Πρόεδρος Βαγγέλης Ρακαντάς, δήλωσε: «Η Ομοσπονδία ελπίζουμε να πραγματοποιήσει το όνειρο δεκαετιών και να έχουμε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα σύντομα». Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Αναγνώστου, πρόσθεσε: «Αυτό το άθλημα θα έχει μεγάλη επιτυχία γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον και θέαμα». Ο Ομοσπονδιακός Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, είπε: «Σήμερα φυτεύτηκε ένα σποράκι και οι κηπουροί που θα το φροντίσουν γίναμε πολλοί».