ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βράβευση Λουκά Μπισταράκη από ΕΟΥΔΑ

Βράβευση Λουκά Μπισταράκη από ΕΟΥΔΑ

Άλιμος 14-10-2017. Η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας - Αλιείας, βράβευσε τον "πατέρα" της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής Λουκά Μπισταράκη. 

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του 3ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ναυαγοσωστικής, τιμήθηκε ο άνθρωπος χάρη στον οποίο υπάρχει η επαγγελματική ναυαγοσωστική σήμερα όπως την ξέρουμε. Την βράβευση έκανε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΥΔΑ, Βαγγέλης Ρακαντάς, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Το τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον Λουκά επειδή αφιέρωσε τη ζωή του στην διάδοση της ναυαγοσωστικής ως εθελοντική δράση και επάγγελμα, και για τις ανεπιτυχείς του προσπάθειες να την καθιερώσει ως άθλημα. Όταν του ζητήθηκε να πει δυο λόγια, αναφέρθηκε στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση. 


Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μπισταράκης κυνηγήθηκε στο παρελθόν για τον αγώνα του να καθιερώσει τη ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Στις επιτυχίες του, συγκαταλέγεται η νομοθέτηση διατάξεων, συγγραφή βιβλίου, σύσταση πλήθους σωματείων και σχολών ναυαγοσωστικής. Επίσης, επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο για να βραβεύσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν επειδή ως ναυαγοσώστης είχε σώσει 77 άτομα. Ο Μπισταράκης υπήρξε ο μοναδικός Ευρωπαίος Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού που κάθε χρόνο ταξίδευε και εκπαίδευε όλους τους εκπαιδευτές της Ευρώπης. Την εποχή που όσοι ασχολούνται σήμερα με την ναυαγοσωστική ήταν αγέννητοι, ο Μπισταράκης ήταν η μοναδική ατμομηχανή της Ελλάδας στο θέμα της ναυαγοσωστικής. 

Με την παρουσία τους, τον τίμησαν μαθητές του από διάφορα σημεία της Ελλάδας (Κώστας Αναγνώστου, Στάθης Αβραμίδης, Βάνια Βήχου, Γιώργος Στάικος, Νιόβη Σαχινιάν, Στέλιος Ξενάκης,  Ματθαίος Παπαματθαίου), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΥΔΑ (Βαγγέλης Ρακαντάς, Δημήτρης Γαλήνας, Κώστας Αναγνώστου, Νίκος Κορρές). Ευχάριστη ήταν η στιγμή και για την κόρη του, Δρ. Άντζι Μπισταράκη που είδε για μια ακόμα φορά τους κόπους του πατέρα της να αναγνωρίζονται. 
Μία ημέρα μετά την τελετή βράβευσης του Μπισταράκη από την ΕΟΥΔΑ, η ταινία "Ode to (Lifesaving) Joy" που μιλάει για τη ζωή και το έργο του Έλληνα πρωτοπόρου, προβλήθηκε στο "XVII International Festival of Red Cross and Health Films 2017" στην Βάρνα της Βουλγαρίας και τιμήθηκε με το "Special Diploma for Masterful Storytelling of Red Cross Events" (περισσότερα).