ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Βράβευση Αβραμίδη - Holden από Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης για «Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού»


Διεθνής Βράβευση Αβραμίδη - Holden από Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης για «Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού»

Leeds, UK 26-11-2017. O Δρ. Στάθης Αβραμίδης και η Αμερικανίδα Prof. Jan Holden τιμήθηκαν στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής με το Diploma Award, την ανώτατη κοινωνική διάκριση του Royal Life Saving Society Commonwealth, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, για παραγωγή γνώσης υψηλών προδιαγραφών με τη συγγραφή του βιβλίου «Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού».


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΙΓΙΔΑ
Η Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης, ιδρύθηκε το 1891 και είναι ο 2ος μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός ναυαγοσωστικής στον κόσμο. Τελεί υπό την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ με Πρόεδρο τον HRH Πρίγκιπα Μιχαήλ του Kent. Το Diploma Award, είναι η παλαιότερη ανώτατη κοινωνική διάκριση. Απονέμεται σε άτομα που προσφέρουν «γνώσεις υψηλών προδιαγραφών στα ιδανικά της διάσωσης και υπηρεσίες για την ανάπτυξη των σκοπών και στόχων του οργανισμού».


ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Εθνικό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής του Royal Life Saving Society UK. Η οργανωτική επιτροπή επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στους συγγραφείς. Ο Δρ. Αβραμίδης και η Prof. Holden, τιμήθηκαν μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων από εκατοντάδες θεατές. Η Δήμαρχος του Leeds Jane Dowson, ο Πρόεδρος Ian Hutchings και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Di Steer του Royal Life Saving Society UK, εξέφρασαν θαυμασμό για τις επιθανάτιες εμπειρίες από πνιγμό. Ευχαρίστησαν τους συγγραφείς για την συμβολή τους στην παραγωγή σημαντικής γνώσης για την κατανόηση του φαινομένου. Υποσχέθηκαν να διανέμουν το βιβλίο και να διοργανώσουν ομιλίες για την επιμόρφωση των ναυαγοσωστών τους.


ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΝΙΓΜΟΥ
Το βιβλίο «Near-Death Experiences while Drowning», καταγράφει συγκλονιστικές μεταφυσικές εμπειρίες όσων βίωσαν πνιγμό. Το 20% των επιβιωσάντων (δηλ. ο 1 στους 5), έχει επιθανάτια εμπειρία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους ΚΑΘΕ χρόνο. Αν προστεθούν όσοι είχαν ίδια μεταφυσική εμπειρία από άλλες αιτίες (πχ ανακοπή καρδιάς, σπονδυλικό τραυματισμό, τροχαία ατυχήματα, επιπλοκές στη γέννα ή νοσήματα), μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο. Το βιβλίο περιέχει 22 εικονογραφημένες ιστορίες, αναφορές σε ταινίες του Χόλυγουντ και οδηγίες για ναυαγοσώστες, γιατρούς, νοσηλευτές, θύματα πνιγμού, συγγενείς θυμάτων.


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Τα θύματα πνιγμού με επιθανάτια εμπειρία περιγράφουν κάποια από τα 16 συμπτώματα. Βλέπουν το τούνελ, τη ζωή τους σαν ταινία, συναντούν φωτεινές οντότητες ή άτομα που έχουν πεθάνει πριν από αυτούς (ακόμα και αν δεν το γνώριζαν) ή έχουν εξωσωματική εμπειρία (δηλ. ενώ είναι αναίσθητοι, βγαίνουν από το σώμα τους και βλέπουν όσα συμβαίνουν). Παρά τον σκεπτικισμό που αντιπαλεύει το φαινόμενο, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως όσα θύματα είχαν «veridical perception», περιγράφουν όσα συμβαίνουν σε άλλα δωμάτια του κολυμβητηρίου και του νοσοκομείου με λεπτομέρειες που στη συνέχεια επιβεβαιώνονται. Λόγου χάρη, ο γιος μιας γυναίκας, αφού σώθηκε από τον ναυαγοσώστη που του έκανε καρδιοπνευμονική ανάνηψη, βγήκε από το σώμα του και είδε από ψηλά τον μικρότερο αδελφό του να κρύβεται στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Η παιδίατρος Dr. Mary Neal, έμεινε 30’ χωρίς οξυγόνο παγιδευμένη κάτω από την επιφάνεια του νερού μετά την ανατροπή του καγιάκ της. «Είδε» τον Χριστό που της είπε ότι πρέπει να «επιστρέψει» (εκείνη δεν ήθελε), για να στηρίξει τον άντρα της ώστε να αντέξει τον θάνατο του γιου τους, όταν θα γινόταν 18 ετών. Πράγματι, χρόνια αργότερα, ο γιος της σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο μετά τα δέκατα όγδοα γενέθλιά του. Η 5-χρονη Audrey Dalton βγήκε από το σώμα της και είδε τον πατέρα να της δίνει το φιλί της ζωής στη θάλασσα, τη νοσοκόμα να την κουβαλάει αναίσθητη και άκουσε όσα έλεγαν οι γονείς της σε άλλο δωμάτιο του νοσοκομείου ενώ εκείνη βρίσκονταν στην εντατική σε κώμα.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Δρ. Αβραμίδης ασχολείται με τους τραυματισμούς στο νερό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ και Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Έχει βραβευτεί 2 φορές στο Hall of Fame για την εξέχουσα προσφορά του στην παγκόσμια ναυαγοσωστική (όσες ο Νίκος Γκάλης για το μπάσκετ). Η Prof. Holden (University of North Texas), είναι στο «Top 10» των σημαντικότερων επιστημόνων στον κόσμο στο πεδίο των επιθανάτιων εμπειριών και τ. Πρόεδρος τoυ International Association of Near-Death Studies. Εικονογράφος του βιβλίου είναι ο ταλαντούχος μαθηματικός Νίκος Κουρεμένος. Το βιβλίο τυπώθηκε από το University of North Texas.



ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΥΡΟΥΣ
Ο Πάπας-Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ΙΙ, έγραψε: «Το βιβλίο αποτυπώνει με θαυμαστό τρόπο όσα βίωσαν αυτοί που πήγαν στην άλλη πλευρά και επέστρεψαν στην γη των ζώντων». Ο θρυλικός Bob Burnside, «πατέρας» του United States Lifesaving Association, εφευρέτης του σωσιβίου του Baywatch, και βραβευμένος από το International Swimming Hall of Fame, είπε: «Αυτό το σπουδαίο βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από κάθε ναυαγοσώστη». Ο Bruce Wigo, Πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame (ISHOF), μετά από πρόσφατο συνέδριο βασισμένο στο βιβλίο, είπε: «Το φαινόμενο μας άφησε άναυδους. Χάρη στον Στάθη και την Jan αποκτήσαμε γνώσεις!»


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ «ΤΡΕΛΛΟΥ» ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δρ. Αβραμίδης, είπε: «Η βράβευσή μου δεν εξυπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι ο τρόπος να κατευνάσω τις εσωτερικές μου φωνές που ωσάν χέρι που εκτελεί εντολές ενός κεντρικό μακρινό νου, με ωθούν να υπηρετήσω ένα ανώτερο σκοπό. Αυτόν της αποτελεσματικής πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας όσων είχαν τραυματισμό εντός/εκτός νερού, για να γίνει η Ελλάδα μας επιτέλους ασφαλής. Αν οι ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας, Ναυτιλίας και Τουρισμού αγκάλιαζαν τις προτάσεις μου για την επικαιροποίηση της ναυαγοσωστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, με την ίδια δεκτικότητα που βίωσα στην Αγγλία, δεν θα θρηνούσαμε την απώλεια ενός χωριού από πνιγμό ετησίως. Δυστυχώς οι Έλληνες είμαστε καταδικασμένοι να διαπρέπουμε στο εξωτερικό και να βασανιζόμαστε όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μάνα. Όταν επέστρεψα το 2012 από την Αμερική μετά την 2η βράβευσή μου στο Hall of Fame, ένας δημοσιογράφος μου είχε πει με θαυμασμό ότι είμαι τρελός, γιατί ενώ άλλοι κλαίνε για να φύγουν από την Ελλάδα, εγώ έκλαιγα για να επιστρέψω και να βοηθήσω. Δεν τον κατάλαβα και χαμογέλασα. Σήμερα καταλαβαίνω αλλά χαμογελώ με πικρία. Η μοίρα μου είναι αυτή του Σίσυφου, με φωτεινές στιγμές ανάπαυλας όπως οι προοπτικές που γέννησε η παρούσα βράβευση για να ωφελήσω τους ξένους περισσότερο δυστυχώς από τους συμπατριώτες μου!». 


H Prof. Holden, είπε: «Είμαι πολύ περήφανη για αυτή την διάκριση από τη Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης. Το βιβλίο μας έχει ως σκοπό του να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει τους ναυαγοσώστες για αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών ώστε να έχουν τις γνώσεις να αντιμετωπίσουν τα θύματα πνιγμού που το βίωσαν".




ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το θέμα του βιβλίου αποτέλεσε τον τίτλο συνεδρίου που διοργάνωσε τον Αύγουστο του 2017 το International Swimming Hall of Fame στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Tο βιβλίο "Near-Death Experiences while Drowning: Dying is not the End of Consciousness" είναι διαθέσιμο εδώ. Ομιλητές ήταν οι Bruce Wigo (President/CEO, ISHOF), John Spannuth (President U.S. Water Fitness Association), Audrey Dalton (NDEr), Prof. Jan Holden (University of N. Texas), και ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΥΔΑ, ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ).



ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ
Ο Στάθης αφιέρωσε το βιβλίο για το οποίο βραβεύτηκε στον μέντορά του Καθ. Δημήτρη Χατζηχαριστό που έφυγε πρόωρα από κοντά μας το 2014 και που σε όλη του ζωή ενέπνευσε με το παράδειγμα της ζωής του τις αρετές της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και της γνώσης. Η Jan το αφιέρωσε σε όλους εκείνους που επέστρεψαν στη ζωή μεταφέροντάς μας το θετικό μήνυμα όσων μπορεί να μας περιμένουν στην άλλη πλευρά [ντοκιμαντέρ].