ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

2o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής


2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής
Παρουσία εκπροσώπου Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό 

Άλιμος 18-19/11/2016. Με τη στήριξη Υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και φορέων κύρους το πρωτάθλημα ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας (ΕΟΥΔΑ), αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής για αθλητές όλων των ηλικιών ως μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας από πνιγμούς μέσω αθλητισμού. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι δημοφιλής και φιλοξενείται επί δεκαετίες σε  World Games, παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς, κοινοπολιτειακούς, και παγκόσμιους στρατιωτικούς αγώνες.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Αν το περσινό πρωτάθλημα είχε ιστορική αξία επειδή ήταν το 1ο, το φετινό είχε σημαντική αξία γιατί σηματοδότησε τη συνέχεια και στηρίχθηκε από κομβικούς οργανισμούς που ρυθμίζουν τις εξελίξεις της ασφάλειας στο νερό στην Ελλάδα. Έπειτα από προσπάθειες ετών, οι Κώστας Αναγνώστου (Αντιπρόεδρος ΕΟΥΔΑ) και Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ) και ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός (Πρόεδρο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - ΕΕΣ), έπειτα από μια γόνιμη συζήτηση, συμφώνησαν για τη συνδρομή του ΕΕΣ στο πρωτάθλημα και το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας που θα ορίζει μια κοινή, μη αλληλο-επικαλυπτόμενη δράση στην αθλητική ναυαγοσωστική.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η διοργάνωση περιείχε παρέλαση, όρκο αθλητών, ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους από ατύχημα στο νερό, ανάκρουση εθνικού ύμνου, και χαιρετισμούς εκπροσώπων των 11 φορέων που έδωσαν την αιγίδα τους στο πρωτάθλημα.











ΑΙΓΙΔΕΣ
Η διοργάνωση είχε την στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την αιγίδα των οργανισμών Princess Charlene of Monaco Foundation, Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, Safe Water Sports, International Water Safety Foundation, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών και του Δήμου Αλίμου.


ΣΥΜΠΝΟΙΑ - ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Το στίγμα έδωσαν μέσα από χαιρετισμούς και συνεντεύξεις οι εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών. Ο Μάνος Φωτεινός¸ εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, είπε ότι "το Υπουργείο Υγείας με την αθλητική ναυαγοσωστική, έκανε το ιστορικό πάντρεμα της δημόσιας υγείας με τον αθλητισμό, ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε μέσα από την 'Ασφαλή Ελλάδα', το 'Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό' και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία". Ο Γιάννης Γρυπάρης (Γ. Γραμματέας ΠΕΝΕΛΦΑ) τόνισε την αξία τέτοιων εκδηλώσεων. Η Μαρίνα Τουτουντζή (Πρόεδρος ΣΕΕΔΑ), συγκινημένη αφιέρωσε το πρωτάθλημα σε 3 αδικοχαμένους στο νερό κολυμβητές και ευχήθηκε οι αθλοσώστες να διακριθούν στο εξωτερικό για να ενταχτούν στο σύλλογο διακριθέντων αθλητών. Ο Βασίλης Χαντζόπουλος (Εκπρόσωπος Σχολής Ναυαγοσωστών ΕΕΣ) είπε ότι "όλοι σήμερα είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που ήρθαμε  να αγωνιστούμε με άμιλλα.  Ο ΕΕΣ μέσω του προέδρου του γυρίζει νέα σελίδα σε συνεργασίες ώστε μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας να αναδειχθεί η αθλητική ναυαγοσωστική". Η άοκνη τριανδρία της ΕΟΥΔΑ, Βαγγέλης Ρακαντάς (Πρόεδρος), Δημήτρης Γαλήνας (Γ. Γραμματέας) και Κώστας Αναγνώστου (Αντιπρόεδρος) εξήραν την ποιότητα της διοργάνωσης, τη συμμετοχή των ομάδων και εξέφρασαν τις θετικές προσδοκίες τους για το μέλλον, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να στηρίξουν το άθλημα.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Κατά την έναρξη, πραγματοποιήθηκαν απονομές. Ο Βαγγέλης Ρακαντάς, απένειμε τιμητικό αγαλματίδιο στην εκπρόσωπο του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Charlene του Μονακό, Kim Jarvis, "για την εξέχουσα συνεισφορά του ιδρύματος στην προσπάθεια της ΕΟΥΔΑ να μειώσει τους πνιγμούς μέσα από δράσεις ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής". Η Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, απένειμε τιμητικό μετάλλιο της Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, στον Δρ. Στάθη Αβραμίδη για "την πολυετή προσφορά του στην ανάπτυξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα". Αγαλματίδιο απονεμήθηκε στον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη για την πολύτιμη βοήθεια του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΕΚΟΡ
Η συμμετοχή των αθλητικών συλλόγων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο αριθμός συμμετοχών των ομάδων αυξήθηκε κατά 70% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αθλητική ναυαγοσωστική ήρθε για να μείνει!

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του 75-χρονου βετεράνου αθλοσώστη, Παντελή Αβραμίδη, που τερματίζοντας 3ος και 2ος στην κατηγορία 51+ ετών, προκάλεσε συγκίνηση σε θεατές, αθλητές και εθελοντές. Η συμμετοχή του πέρασε το μήνυμα της δια βίου άσκησης για μακροζωία και ευεξία. "Οι αετοί πεθαίνουν όταν τα νύχια τους στρίβουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αρπάξουν την τροφή τους. Μερικοί όμως βουτούν τα νύχια στο ποτάμι για να μαλακώσουν και με μια πέτρα τα χτυπούν για να τα σπάσουν. Έτσι ζουν διπλάσιο χρόνο. Ή θα λέμε ότι γεράσαμε ή θα ασκηθούμε. Ό,τι πει ο καθένας μας! Επιλέγω το δεύτερο", δήλωσε.

Το πρωτάθλημα περιλάμβανε αγωνίσματα με συμβολισμό. Τα 100μ Κολύμβησης μετ' Εμποδίων, χρησιμοποιήθηκαν το 1903 από τον Παναγιώτη Νάστο, ιδρυτή της Κολυμβητικής Σχολής Πειραιά, για την εκμάθηση κολύμβησης και διάσωσης ως μέσο πρόληψης πνιγμού. Τα 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου, ήταν το αγώνισμα στο οποίο η Αλυτάρχης, Δρ. Ρένα Αναγνώστου, κατάκτησε 1η θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες Καλής Θελήσεως το 1990 στο Μαρόκο.

Ο Α.Ο. Ιππόκαμπος με 25 αθλητές κατέκτησε 21 μετάλλια. Οι αθλητές του Ναυαγοσωστικού Ομίλου Ελλάδας, κατέκτησαν 8 από τα 12 μετάλλια στην κατηγορία 18-30 ετών. Πραγματοποιήθηκε κολύμπι για όλους (Θαλασσόνιος) με τη συμμετοχή πλήθους ατόμων κάθε ηλικίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Οι δεκάδες συνεντεύξεις που πήρε η δημοσιογραφική ομάδα από επισήμους, αθλητές και εκπροσώπους φορέων, φανέρωσε τον ενθουσιασμό όλων για την διοργάνωση και τη συμμετοχή σε αυτό το πρωτάθλημα. Το ανεκπλήρωτο όνειρο του "πατέρα" της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής, Λουκά Μπισταράκη, καθιέρωσης του αθλήματος στην Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά.

ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η "ψυχή" των αγώνων, ο παγκοσμίως βραβευμένος Έλληνας Υδατάνθρωπος, Δρ. Αβραμίδης, στον απόηχο της τεράστιας επιτυχίας του πρωταθλήματος, είπε: "Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δρ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, έχει πει ότι η παθητική παρατήρηση των βαρκών που έρχονται φορτωμένες με ανθρώπους και συχνά πνίγονται δεν αποτελεί πολιτική γιατί δεν μπορεί απλώς να διαπιστώνουμε το θάνατο. Όσοι στήριξαν το σημερινό πρωτάθλημα, πραγματοποίησαν ένα τεράστιο έργο για τη μείωση των πνιγμών. Ελπίζω στο επόμενο πρωτάθλημα να πιστέψουν περισσότεροι, γιατί το όνειρο του ενός μένει όνειρο ενώ το όνειρο των πολλών γίνεται πραγματικότητα".

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η Ομοσπονδία έχει δύο στόχους. Πρώτον, να συνεργαστεί με τον ΕΕΣ, το πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διάσωσης, για την αποστολή εθνικής ομάδας στο εξωτερικό. Δεύτερον, να αναγνωριστεί το άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έτσι θα δοθεί τεράστια ώθηση στο άθλημα, και θα προστατευτεί η δημόσια υγεία από ατυχήματα στο νερό μέσω του αθλητισμού.

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΙΕΚ Ακμή, Odyssey Athens, Σχολή Αυτοδυτών - Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δήμος Αλίμου, Princess Charlene of Monaco Foundation, Medi Family Athens. 

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μια ημέρα πριν το πρωτάθλημα, πραγματοποιήθηκε η δράση "Μια Ευκαιρία στα Παιδιά, στο πλαίσιο του "Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό" της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα στηρίζεται από πλήθος εγχώριων / αλλοδαπών οργανισμών κύρους. Στη δράση παραβρέθηκε η Kim Jarvis. To βιβλίο της δράσης διατίθεται δωρεάν εδώ.




ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ