ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Ασφάλεια στο Νερό σε Λίμνες και Ποτάμια»


Μέτρα Ασφαλείας για Ποτάμι
Ορισμένα μέτρα ασφαλείας και συμβουλές σχετικές με ένα ποτάμι είναι οι παρακάτω:
·         Ο κίνδυνος πνιγμού είναι μικρός. Περίπου 1/110,000 πνίγεται στην Αγγλία ετησίως. Κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται κοντά στο νερό, η πιθανότητα για πνιγμό είναι πάντα υπαρκτή.
·         Οι καλοί κολυμβητές πρέπει να ελέγχουν την μόλυνση του νερού κοιτώντας αν υπάρχουν μέσα σε αυτό μπλε-πράσινα φύκια.
·         Όπου το νερό κυλάει αργά, μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα κρυμμένα εμπόδια.
·         Μην προσπαθήσεις να κολυμπήσεις ή να περπατήσεις μέσα στο ποτάμι αν υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι διάβασής του. Επίσης σκέψου αν χρειάζεται να περάσεις απέναντι. Πχ ίσως υπάρχει κάποια γέφυρα.
·         Μην διασχίζεις το ποτάμι βιαστικά.
·         Πολλά άτομα μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι περπατώντας σε μια ευθεία γραμμή, με το δυνατότερο άτομο από την μεριά του ρεύματος του νερού, ώστε να προσφέρει σταθερότητα στους άλλους και να τους κρατήσει αν πέσουν. Ο επικεφαλής θα αποφασίσει το σημείο εισόδου και θα κάνει τα πρώτα βήματα στο νερό. Οι άλλοι πρέπει να πιαστούν «αγκαζέ». Ο πιο αδύναμος πρέπει να τοποθετηθεί στην μέση της «αλυσίδας». Διασχίστε το ποτάμι αργά πατώντας καλά κάθε πατούσα σας στον πυθμένα.
·         Διασχίζοντας ένα επικίνδυνο ποτάμι μόνος, χρησιμοποίησε ένα σκοινί. Δέσε το σε ένα δέντρο ή βράχο με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνεται εύκολα. Με 2-3 ανθρώπους να ελέγχουν τα σκοινιά, ο κίνδυνος μειώνεται.

·         Αν πρέπει να διασχίσεις ένα ποτάμι, χρησιμοποίησε ένα κοντάρι για να σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι το βάθος του νερού και αν υπάρχουν κρυμμένα εμπόδια. Χρησιμοποίησέ το ως τρίτο πόδι για επιπρόσθετη σταθερότητα. Τοποθέτησε το κοντάρι από την πάνω μεριά του ποταμού, σκύψε πάνω σε αυτό καθώς κάνεις ένα βήμα εμπρός μετακινώντας το πέλμα σου στο πλάι κατά μήκος του ρεύματος. Κάνε μικρά βήματα ώστε να είσαι σίγουρος ότι το ρεύμα δεν πιέζει τα πόδια σου προς τα πίσω αναγκάζοντάς σε να πέσεις. Όταν δύο άτομα διασχίζουν το ποτάμι θα πρέπει να κοιτάζονται πρόσωπο με πρόσωπο και να κρατά ο ένας τους ώμους του άλλου. Το άτομο που βρίσκεται από την πάνω πλευρά του ποταμού (δηλαδή από εκεί που έρχεται το νερό) μένει ακίνητος. Αυτό δημιουργεί ένα ρεύμα στο σημείο που στέκεται το δεύτερο άτομο. Όταν το κάτω άτομο μετακινηθεί προς τα εμπρός, μετά μπορεί και το πάνω άτομο να κάνει ένα βήμα εμπρός. Το να κολυμπήσει κανείς σε ένα ποτάμι για να το διασχίσει ίσως είναι καλύτερη επιλογή από το να επιλέξει το περπάτημα σε αυτό, αν ο πυθμένας του δεν είναι επίπεδος και υπάρχει κάποιο βάθος. Για κολύμβηση είναι προτιμότερη η επιλογή ενός καναλιού με βάθος, σταθερές όχθες και από τις δύο πλευρές και χωρίς φανερούς κινδύνους πιο κάτω. Αυτό θα επιτρέψει την μετακίνηση προς τα κάτω χωρίς πολλές κινήσεις. Αν πρέπει να μεταφέρεις ένα σκοινί στην άλλη όχθη του ποταμού, χρησιμοποίησε το σκοινί με την μικρότερη διάμετρο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα συναντήσεις μεγάλη αντίσταση εξαιτίας της οπισθέλκουσας δύναμης. Με το λεπτό σκοινί στη συνέχεια θα μπορείς να τραβήξεις από την όχθη του χοντρό σκοινί.
·         Μην πηγαίνεις για καγιάκ αν δεν είσαι καλός κολυμβητής. Αν πέσεις έξω από το σκάφος, ίσως το αποχωριστείς για να μπορέσεις να τραβήξεις την προσοχή5 ή να κολυμπήσεις για να απομακρυνθείς
·         Μην στέκεσαι όρθιος ή αλλάζεις θέση μέσα στο καγιάκ ή την βάρκα, γιατί μπορεί εύκολα να ανατραπεί.
·         Μην στέκεσαι στην άκρη της όχθης του ποταμού γιατί αν είναι μαλακή ή έχει τρύπα από κάτω, μπορεί να υποχωρήσει.
·         Απέφυγε την κολύμβηση σε κατηφορικές τοποθεσίες ή μέρη με ισχυρά ρεύματα.
·        Μην επιχειρήσεις να σώσεις κάποιον αν δεν βεβαιωθείς για την ασφάλειά σου. Αν η απόσταση είναι μεγάλη και το νερό βαθύ, ο διασώστης δεν πρέπει να επιχειρήσει τη διάσωση πριν βεβαιωθεί για την ασφάλειά του. Ο διασώστης μπορεί να δεθεί με ένα σκοινί, την άλλη άκρη του οποίου θα ελέγχουν διασώστες από τη στεριά. Η χρήση ανθρώπινης αλυσίδας αν υπάρχουν αρκετά άτομα είναι επίσης σημαντική. Ο πρώτος θα κρατάει ένα δέντρο στη στεριά ή άλλο σταθερό μέρος ενώ ο τελευταίος θα απλώσει το χέρι του για να πιάσει το θύμα.

Μέτρα Ασφαλείας για Λίμνη
Ορισμένα μέτρα ασφαλείας και συμβουλές σχετικές με μια λίμνη είναι οι παρακάτω:
·         Μην πηγαίνεις ποτέ σε μια λίμνη μόνος ή τη νύχτα. Η επίσκεψη παγωμένων λιμνών είναι επικίνδυνη γιατί το πάχος του πάγου ποικίλλει και σπάει χωρίς προειδοποίηση. Μείνε κοντά στην όχθη.
·         Το σοκ της πτώσης στο κρύο νερό έπειτα από το σπάσιμο του πάγου, οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων κάνοντας την αυτοδιάσωση σχεδόν αδύνατη. Το ρεύμα μπορεί να σε παρασύρει κάτω από τον πάγο και ίσως δεν καταφέρεις να τον σπάσεις για να ξαναβγείς στην επιφάνεια.
·         Αν πέσεις στο νερό απέφυγε τις έντονες κινήσεις. Κολύμπα προσεκτικά με αργό πρόσθιο, πλάγιο κολύμπι ή sculling και ελάχιστη κίνηση των ποδιών στο πλάι.
·         Όταν η λίμνη είναι παγωμένη πρόσεχε που πατάς γιατί ο πάγος μπορεί να είναι λεπτός και να υποχωρήσει από το βάρος σου.
·         Γνώριζε τις τοποθεσίες που μπορείς να κολυμπήσεις με ασφάλεια και την υποθαλάσσια ζωή που κρύβουν. Αν την τρομάξεις μπορεί να σε τραυματίσει. Απόφυγε βουτιές με το κεφάλι αν δεν γνωρίζεις το βάθος της λίμνης.
·         Απόφυγε να πηδήξεις στο νερό για να σώσεις κάποιον που έπεσε εξαιτίας υποχώρησης του πάγου. Βοήθησε τον απλώνοντας του κάποιο αντικείμενο, πετώντας του σκοινί ή σωστικό σάκο ή εκτείνοντας του μια σκάλα.
·         Αν πέσει κάποιος στη λίμνη επειδή έσπασε ο πάγος μην ρισκάρεις την ζωή σου για να τον βοηθήσεις. Φώναξε για βοήθεια, αναζήτησε την πυροσβεστική και επιδίωξε διάσωση από τη στεριά.
·         Αν κάποιος μη εκπαιδευμένος προσπαθήσει να σε βοηθήσει, πες του να μην μπει στο παγωμένο νερό αλλά να μείνει στη στεριά και να σου απλώσει ή πετάξει κάτι από εκεί που βρίσκεται για να πιαστείς, και να ειδοποιήσει για βοήθεια.

Πηγή
Αβραμίδης, Σ. Επ. (2008). Εγκόλπιο Ασφάλειας &  Διάσωσης. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.