ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔιευθυντήςΔρ. ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, υπηρετεί με συνέπεια και παγκόσμιες διακρίσεις τον χώρο της ασφάλειας και διάσωσης στο νερό τα τελευταία 24 χρόνια ως ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, αθλητής, προπονητής, εκπαιδευτής (εκπαιδευτών), πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ερευνητής, σκηνοθέτης και οργανωτής εκδηλώσεων. 

Είναι Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με Δίπλωμα Ειδικότητας Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών). Αποφοίτησε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σύνολο 105 πτυχιούχων και αρίστευσε στην ειδίκευσή του. Ολοκλήρωσε προπτυχιακή σπουδή («Erasmus-Socrates»), μεταπτυχιακό και διδακτορικό με διατριβές στη ναυαγοσωστική (Leeds Metropolitan University), και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) με διπλωματική εργασία στην ναυαγοσωστική νομοθεσία στην οποία και αρίστευσε. Διαθέτει 41 πιστοποιήσεις Εκπαιδευτή (Εκπαιδευτών) και άνω των 150 σε θέματα ναυαγοσωστικής, διάσωσης, πρώτης βοήθειας, κολύμβησης ενώ έχει εμπειρία/παιδεία από 13 χώρες.

Ασχολείται με την πρόληψη ατυχημάτων και τη διάσωση στο νερό. Εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων και είναι Ομοσπονδιακός Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (ΑθΝα) της ΕΟΥΔΑ. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Σύμβουλος Ατυχημάτων - Αγωγής Υγείας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου ΥγείαςΕπισκέπτης Ερευνητής και Λέκτορας Υγρού Στίβου (διάσωση, επιβίωση, ναυαγοσωστική, κολύμβηση, διδακτική φυσικής αγωγής) στο Leeds Metropolitan University (2003-2012), ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, εκπαιδευτής διάσωσης, και αθλητής/προπονητής ΑθΝα του Αγγλικού συλλόγου South Leeds Lifesavers. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες σωστικές επεμβάσεις, είναι μέλος 14 οργανισμών σε 7 χώρες και συχνός ομιλητής σε πανελλήνια/ παγκόσμια συνέδρια. Τις ομιλίες και τη διδασκαλία του έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 12.000 άτομα σε πάνω από 10 χώρες. Είναι Επίτιμο Μέλος του International Drowning Researcher Alliance. 

Ο Δρ. Αβραμίδης θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους και πολυβραβευμένους επιστήμονες στον κόσμο σε θέματα ασφάλειας και διάσωσης στο νερό. Έχει περίπου 300 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα, έρευνες, επιστημονικές ανακοινώσεις) μεταξύ των οποίων και 16 πανεπιστημιακά, τεχνικά και ξενόγλωσσα βιβλία ως συγγραφέας και άλλα 9 ως επιμελητής. Υπήρξε 5 φορές πανελληνιονίκης υδατοσφαίρισης (Ολυμπιακός). Συμμετείχε ως βοηθός προπονητή ή αθλοσώστης σε 4 χώρες και πλασαρίστηκε 4 φορές στην νικήτρια τριάδα σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής. Tου έχουν απονεμηθεί 19 σημαντικά βραβεία από διεθνείς οργανισμούς 8 χωρών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η βράβευσή του, από το Royal Life Saving Society Commonwealth (υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ), με 3 "Diploma Awards" [video 2010, 2017] για «γνώσεις υψηλού επιπέδου στις αξίες της διάσωσης» και τα Βραβεία "Πολυγραφότερου Συγγραφέα" και "Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη" από το Διεθνές Συμπόσιο/Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστορίας Υγρού Στίβου [video]. Όπως ο Νίκος Γκάλης για την προσφορά του στην καλαθοσφαίριση (2007, 2017), έχει τιμηθεί και αυτός δύο φορές σε Hall of Fame. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε από το International Swimming Hall of Fame με το "Paragon Aquatic Safety Award 2009" [video] και το "ISHOF Service Award 2012" [video] για «τους σκοπούς του Hall of Fame, την παγκόσμια προσφορά του στην πρόληψη ατυχημάτων και τη ναυαγοσωστική». Το 2015, το World Open Water Swimming Association τον κατάταξε ανάμεσα στους "50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους στην Ιστορία της Κολύμβησης". Τον Δεκέμβριο του 2017, ο θρυλικός σκηνοθέτης, παραγωγός και δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς "Μπέιγουοτς", Γρεγκ Μπόναν, έθεσε τον Στάθη υποψήφιο για το παγκόσμιο "Βραβείο Συγγραφέα Μπακ Ντόσον 2018", στο ίδιο Hall of Fame.

Μετά από μια δεκαετή επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει και να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της "Μάνας". Πιστεύει ότι όταν συναντήσουμε τον Δημιουργό την στιγμή της ανασκόπησης, θα ρωτήσει τι κάναμε στη ζωή μας για την αγάπη και τη γνώση.